Workshops

Makers Extreme; prototyping
Om iedereen te laten zien hoe creatief en leerzaam een innovatieproces is met prototyping, hebben we het programma “Makers Extreme” ontwikkeld. In een dagdeel maken de deelnemers goed begeleid kennis met creatiedenken en Agile Prototyping. Het combineren van creatief denken en doen staat voorop, waarbij 3D printen en lasersnijden als middel wordt ingezet. Het levert de deelnemers inzicht op in het proces van innovatie en de noodzaak om van elkaars inzichten gebruik te maken.

Creators-Design is de eerste stap van idee naar werkend prototype. In deze stap bepaal je de belangrijkste doelstellingen: welk probleem los je op? Ook maak je keuzes over de doelgroep: voor wie los je een probleem op? Creatiedenken, Co-Design en Agile zijn belangrijke methodieken die gebruikt worden.

2D en 3D design

In deze introductieworkshop leer je hoe je digitaal een 2D of 3D ontwerp maakt en hoe je de laser of de 3D printer gebruikt om je ontwerp te realiseren. Voor beide workshops neem je je eigen laptop mee zodat je thuis verder kunt werken. Voor meer informatie over de cursus inhoud zie het formulier.

2D workshop bedraagt € 60,- p.p. per cursusdag, inclusief koffie/thee/fris en broodje.
3D workshop bedraagt € 75,-  p.p. per cursusdag, inclusief koffie/thee/fris en broodje.

Arduino

Arduino is een handige tool om eenvoudig en snel elektronica te prototypen. In deze workshop krijg je inzicht in de basis van Arduino en ga je er direct mee aan de slag. Aan het eind van de ochtend neem je een door jou geprogrammeerde Arduino mee naar huis plus een aantal extra onderdelen om verder mee te experimenteren.

De workshops hieronder bedragen elk € 75,- p.p. per cursusdag, inclusief koffie/thee/fris en broodje.

 

Cursus – Arduino

Tijdens de Arduino basis cursus leer je wat een Arduino is en hoe je deze kunt programmeren. Verder krijg je ook een stukje uitleg over elektronica en hoe je dit aansluit op je Arduino. Daarnaast leer je hoe je een Arduino kunt programmeren met de bijbehorende software en hoe je een programma kunt maken dat met de buitenwereld communiceert. Je leert bijvoorbeeld een LED dimmer te bouwen en een nachtlampje bestuurd met een lichtsensor te maken. Met deze cursus krijg je een brede basis waarmee je zelfstandig verder kunt bouwen.

 

Cursus – 2D Laser

Tijdens de Introductie 2D laser leer je alles over het correct voorbereiden van vector bestanden in het 2D vector programma Inkscape (dit mag je thuis alvast installeren) en het bedienen van de laser. We behandelen het verschil tussen graveren en snijden en welke materialen je wel en niet kunt bewerken. Daarnaast ook leer je veel tips & trucs. Wij valideren concepten op maakbaarheid. Dit doen we zelfstandig op basis van een onderzoeksvraag.

 

Cursus – 3D Printing

Tijdens de Introductie 3D Printen krijg je inzicht in het proces vanaf het 3D ontwerpen tot en met het bedienen van de 3D printer. Je leert meer over de verschillende 3D printtechnieken, met welke programma’s naast Tinkercad (dit mag je thuis alvast installeren) je zelf 3D ontwerpen kan maken en aanpassen, en hoe je zelf kunt printen met een Ultimaker 3D Printer. Daarnaast leer ook je veel tips & trucs. Wij valideren concepten op maakbaarheid. Dit doen we zelfstandig op basis van een onderzoeksvraag.